Prihodnost varnosti živil

Prihodnost varnosti živil

Afera s konjskim mesom, salmonela v dimljenem lososu, vročina Q, ptičja gripa, pesticid fipronil v jajcih; bi si človek mislil, da je varnost hrane na Nizozemskem in v Evropi slaba. Je tudi temu tako? O tem se pogovarjamo z Marcom Balhuizenom, odvetnikom pri DVAN Advocaten, Dirkom Goedejem, direktorjem Adriaan Goede BV in Eugène Scholten, izvršno direktorico Kennemervis Group.

“Varnost hrane je glavna naloga nizozemskih podjetij,” pravi Marco Balhuizen. “Kdorkoli se zmede, ostane “brez posla””. Po mnenju Eugène Scholten je to povsem logično: “Potrošniki morajo biti stoodstotno prepričani, da je hrana, ki jo kupujejo, varna. Za to je nujno, da imate vsak korak v celotni verigi pod nadzorom. Čeprav je po mojem mnenju hrana na Zahodu res varnejša, opažam tudi, da strpnost upada. Razprave o varnosti hrane se vedno bolj vrtijo okoli “odgovornosti” ali “kdo je zadolžen in kdo je odgovoren”.

Marco Balhuizen se tega zaveda: “Seveda se med odpoklici vedno začnejo razprave o tem: “Ali je odpoklic, ki ga je naložil regulator, upravičen? Ali res obstaja tveganje za varnost hrane? Kaj se zgodi, če zavarovalnica ne želi kriti? Mimogrede, to je past. Podjetja se pogosto ne zavedajo, da se bo njihov profil tveganja spremenil, če bodo začeli na primer poleg marmelade proizvajati arašidovo maslo. In s tem pogodba z zavarovalnico. To je res podcenjeno. “

Visoki standardi

Presenetljivo je, da številna nedavna vprašanja o varnosti hrane niso ogrožala varnosti hrane. “Zelo pogosto gre za preseganje standardov, pravi Marco Balhuizen. “Nekateri standardi, na primer glede prisotnosti nekaterih toksinov, so bili v Evropi zelo natančno določeni. Zdi se, da so tudi norme oblikovane vedno bolj strogo, zdaj, ko je mogoče analizo narediti boljše – do praktično ničelne ravni. Tehnike za to so vedno boljše. Nekateri proizvajalci zunaj EU trdijo, da je v ozadju nekaj drugega: “ne gre za varnost hrane, ampak za zaščito evropskih izdelkov in industrije”. Drugače rečeno, geopolitika. Menimo, da je varnost hrane vedno objektivno dejstvo. To ne drži, pogosto ima vlogo več interesov. Še bolj otežuje to, da za nekatere snovi, na primer za strupene glive, ne obstajajo enotni evropski standardi. Raziskave še potekajo. V pričakovanju rezultatov bodo regulatorji iz različnih držav sami oblikovali standard. S pravnega vidika je nenavadno, da bo regulator sodeloval pri oblikovanju zakonodaje. Ni enotnosti, zaradi česar bi lahko ista serija pistacij bila zavrnjena s strani NVWA v pristanišču Rotterdam, vendar je nemški organ za prehrano ugotovil, da je v pristanišču Hamburg varna. To je čudno. Prav tako je težko dobiti jasno sliko vseh teh različnih standardov v Evropi. To podjetjem dodatno otežuje oblikovanje politike kakovosti glede tega. “

Fipronilna kriza

V krizi Fipronil so bili tudi sporni standardi glede standardov: ali je bila ogrožena varnost hrane ali ne? Kriza je še vedno sveža v spominu Dirka Goedeja. “To je bilo za naše podjetje velikokrat drastičnejše od tega, kar zdaj doživljajo s korono.” Adriaan Goede vsak teden obdela 15 do 20 milijonov jajc. Izdelujejo široko paleto visokokakovostnih jajčnih izdelkov, ki jih pošiljajo po vsem svetu. “Imamo dobre nakupne specifikacije in nenehno preverjamo na primer ostanke, kot so pesticidi in antibiotiki. Imamo tudi lasten laboratorij.” V mislih se vrne na 27. julij 2017: “V tem ko sem se z družino vkrcal na letalo, sem iz urada prejeli klic: “Omenjena je družba kokoši nesnic, kjer je bil najden Fipronil. Kaj bomo naredili?” Vprašal sem, ali je to eden od naših dobaviteljev. Temu ni bilo tako, zato sem jim rekel, naj takoj obvestijo vse naše stranke. S tem sem mislil, da je urejeno. Ko pa sem zvečer spet vklopil telefon, je malo manjkalo, da bi zgorel. V e-poštnih sporočilih sem prebral, da je družba NVWA zasegla fipronil podjetja Chickfriend, pregledala njihove računalnike in zaprla številne dobavitelje. RIVM je dejal, da ni treba vsega uničiti, ker ni nevarnosti za javno zdravje. Da bi preprečili še večje nemire in razbremenili naše stranke, smo takoj poiskali in zamenjali vse izdelke po vsem svetu. Med odpoklicem morate prevzeti svojo odgovornost. Za nazaj smo veseli, da smo se tega lotili tako, saj nas ni stalo nobene stranke. Pri NVWA smo tudi navedli, da standard, ki so ga uporabili, temelji na vsebnosti svežega jajca, medtem ko izdelujemo suhe izdelke. Za to veljajo različne omejitve. Bili so nepopustljivi in ​​so si ustvarili načrt, ne da bi poslušali strokovnjake. Ker niso vedeli, kaj storiti v tej situaciji, so bili zelo togi v svojem pristopu. Šele po treh mesecih so se strinjali s prilagojenim standardom za posušeni izdelek. V tem času je bilo uničenih že veliko izdelkov. Postavljeni smo bili v kot, dobili smo udarec in brez nadomestila. To nas je pustilo obupane. Na srečo v koronski krizi prisluhnejo strokovnjakom, vlada RIVM jemlje resno.”

Izboljševalni procesi

Ne glede na to, kako dobro vam gre pri zagotavljanju varnosti hrane v vašem podjetju; vedno je lahko boljše. Pri Adriaanu Goede gre za kakovost. “Pravni standardi so še manj strogi od tistih, ki jih nekatere stranke zahtevajo od nas,” pravi Dirk Goede. “Vedno je v ospredju tisto, kar zahteva stranka. Zavedamo se tudi potencialnih nevarnosti, na primer izsiljevanje ali nekdo, ki poskuša vbrizgati strup v posode ali cisterno. Za to morate zagotoviti ustrezno varnost. Na primer, pri nas zaposleni vstopajo v proizvodnjo prek skeniranja šarenice. Dostop ima samo naše osebje. “

Kakovost je tudi temelj politike skupine Kennermervis. Eugène Scholten: “Če za osnovo vzamemo kakovost, ni odgovornost le vodje kakovosti, temveč vrednota, ki jo v celoti podpira celotno podjetje: Močni skupaj, boljši skupaj.” Kakovost 10 je vključena v korporacijsko kulturo; pravila Q-10 so povsod. Osebje je upravičeno ustaviti postopek, če menijo, da je nekaj narobe, brez dovoljenja od nadrejenih,” pojasnjuje Eugène. “Če gre kaj narobe, to vidimo kot priložnost za izboljšanje. Na ta način zagotovimo pogojno kakovost. Največje tveganje je, da se napake zaradi strahu porinejo pod preprogo.”

“Točno tako!”, odgovarja Dirk Goede. “Našemu osebju rečem, da morajo proizvajati, kot da bi prozivode dajali svojim otrokom. Predstavljajte si: doma pečete palačinke. Pes hodi med vašimi nogami. Ena palačinka slučajno pade na tla. Bi jih še vedno dali svojim otrokom? Skoraj vsi jo zavržejo: na njej so pasje dlake, ni sveža. Zakaj bi moralo biti v industriji kaj drugače? To je norost! Veliko smo avtomatizirali, kar zmanjšuje možnost za “napake”. Proizvodnja se je v zadnjih letih povečala sedemkrat, vendar še vedno imamo zaposlenih le 30 ljudi. Od tega jih je 5 za zagotavljanje kakovosti. Nenehno preverjajo, obveščajo, razlagajo in poučujejo. Ta postopek se nikoli ne ustavi!”

Dobavitelji

Preverjanje in komunikacija tako znotraj kot zunaj podjetja sta bistveni sestavini za zagotavljanje varnosti hrane. “Torej morate opraviti revizije in ohranjati stike s svojimi dobavitelji in kupci,” pravi Dirk Goede. “In včasih je treba preprosto sodelovati s tekmeci. Iz dioksinske krize in ptičje gripe smo se naučili, da moramo skupaj sedeti za isto mizo. Rezultat tega je obvezen žig na vseh jajcih za popolno sledljivost. Preverjamo se tudi sami. Na primer, januarja smo imeli letno revizijo BRC in revizijo strank prejmemo v povprečju dvakrat mesečno. Nekaterim podjetjem se zdijo revizije grozne in dolgotrajne. Jaz se s tem ne strinjam. Glede tega smo pozitivni, saj se iz tega učimo.”

“Vedite, s kom poslujete!” poudarja Eugène Scholten. “Vzdržujte dolgoročne odnose z dobavitelji, jih obiskujte, se dogovarjajte in beležite, opravljajte revizije. Vsak dan morate ostati dosledni, preverjati postopke čiščenja, jemati zamenjave in paziti, da to ne postane rutina. Naredili smo še en korak naprej in zdaj preoblikujemo svojo podatkovno verigo dobaviteljev. Z uporabo nove tehnologije lahko podatke obdelamo in analiziramo na pametnejši način.

Delamo tudi na projektu Hogeschool Leiden za potrditev nove tehnologije WGS. Trenutno jih želimo uporabiti tudi za ugotavljanje izvora ali virov okužbe. Začeli smo tudi bolj interno sodelovati z drugimi podjetji v Kennemervis Groep. Pogosteje se tudi sestajamo. Učimo se drug od drugega in tako bolje izkoristimo svoje kompetence.”

Zaključek

“Zavzeli smo širši pogled na varnost hrane. To je tudi etično vprašanje,” pravi Eugène. “Gre za to, kako se spopadate s CO2 odtisom, katere embalažne materiale izberete, kako prijazni ste do živali in o trajnostni rabi energije. Družba in naše stranke od nas veliko pričakujejo.”

“Kako lahko še bolj izboljšamo varnost hrane? S še večjim združevanjem moči, “zaključuje Dirk Goede. “Zagotavljanje čim bolj varne hrane je skupni cilj poslovne skupnosti in vlade. Ne sami sebe videti kot sovražnika. Težnja centralnih vlad, da se izogibajo vsej odgovornosti, se je na nekaterih področjih izkazala za slabo. Vedno se bodo našli proizvajalci, ki premikajo meje zaradi lastnega dobička, s hrano lahko zaslužite veliko, če se malo zafrkavate. Vlada mora trdno ravnati do storilcev kaznivih dejanj. Glede tega smo na Nizozemskem preveč mehki.”

Slika: Glavna slika: ©Poptika/Shutterstock.com, pristanišče: ©Zaruba Ondrej/Shutterstock.com, poslovneži: ©Rawpixel.com/Shutterstock.com, jajca: ©Brooke Beckers/Shutterstock.com

Vir: © Vakblad Voedingsindustrie 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Korona in ključni sektor

“Ostanite doma,” je Rutte dejal 16. marca. Od takrat se veliko Nizozemcev trudi po svojih najboljših močeh. Delajo od doma, srečujejo se s skupinami, prijavijo se v omrežja podjetij in...
Več

Gradnja in produkcija brez Korone

Kako se arhitekti industrijskih zgradb in distribucijskih centrov pripravljajo na “polmetrsko dobo”? “Resnična rešitev za otešitev koronavirusa je samo ena, in sicer tovarna brez ljudi. Robot ne more biti nosilec...
Več

Okužbe med zaposlenimi ohromile prehrambeno predelovalni sektor

Dnevne novice o okužbah s korono v živilski industriji, ne le med predelovalci mesa, ampak tudi v sadjarskem sektorju. Bodite obveščeni prek naše časovnice. 18. junij 2020 Največja klavnica v...
Več

GlobalData: Globalna mesna industrija upada za 5,3%

Dejavnost proizvajalcev mesa po Severni Ameriki še naprej povzroča nemir, saj nekateri predelovalci v večjih podjetjih, kot sta Tyson in JBS, še naprej obratujejo. Nenehne borbe med proizvajalci v industriji...
Več

Korona novice: Sealwise paneli dosežejo 99,8% eliminacijo virusov,kot sta SARS COV 1 in COVID-19

WAALWIJK – V boju proti življensko ogrožajočim virusom kot je COVID-19, je bistveno preprečevanje širjenja bolezni (kontaminacije). Področje medicine v ta namen dosledno preučuje načine za optimalno varovanje okolja. Sealwise Nederland...
Več
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest