Korona in ključni sektor

Korona in ključni sektor

“Ostanite doma,” je Rutte dejal 16. marca. Od takrat se veliko Nizozemcev trudi po svojih najboljših močeh. Delajo od doma, srečujejo se s skupinami, prijavijo se v omrežja podjetij in komunicirajo prek aplikacij. Vsako delo ni primerno za to in ključni poklici se morajo nadaljevati. Na primer zdravstveno osebje in osebje, ki dela v živilski industriji. Negotovosti je veliko, vprašanj je veliko. Kaj pa denimo varnost hrane?

Bistveno je, da vsi zaposleni v verigi proizvodnje in oskrbe s hrano ostanejo zdravi in ​​lahko še naprej varno delajo. Zakaj? Ker je tudi ključno, da ostane prehranjevalna veriga varna, nedotaknjena in v gibanju. Hrana je bistvenega pomena, potrošnik se mora zanesti na razpoložljivost hrane in njeno varnost. K temu prispevajo vsi deležniki v verigi. So pa tudi zaskrbljeni. Kako pa je z njihovo lastno varnost?

Poročilo in spletni seminar

Ta članek je povzetek poročila, ki ga je 30. marca objavil nemški zvezni inštitut za oceno tveganja BfR in ga prevedel Metaflex. Poleg tega je Mérieux Nutrisciences v začetku aprila gostil poseben spletni seminar COVID19: “kaj morajo vedeti nosilci živilske dejavnosti”. Sodelovalo je 700 udeležencev, od tega 140 z Nizozemske. V nadaljevanju so navedena nekatera vprašanja, zastavljena med spletnim seminarjem.

Kako poteka prenos virusa?

SARS-CoV-2, imenovan tudi COVID-19, je bolezen dihal. Primarna pot prenosa je prek osebnega stika in neposrednega stika z dihalnimi kapljicami, ki nastanejo, ko okužena oseba kašlja ali kiha. Patogeni na rokah lahko preidejo skozi “madeževo kontaminacijo” v sluznico ust, nosu ali oči, kjer vodijo do okužbe.

Kako dolgo lahko virus preživi na hrani ali predmetih?

To je med drugim odvisno od temperature, vlažnosti in stanja površine, specifičnega seva virusa in količine virusa. Največ 3 ure kot aerosol (prašni delci ali kapljice vlage v zraku), največ 4 ure na bakrenih površinah, največ 24 ur na kartonu in največ 2-3 dni na nerjavečem jeklu in plastiki.

Ali se koronavirusi lahko prenašajo s hrano ali embalažo?

Koronavirusi se v hrani ne morejo razmnoževati; potrebujejo živalskega ali človeškega gostitelja. “Do danes ni dokazov, da bi se virusi, ki povzročajo bolezni dihal, prenašali s hrano ali embalažo živil. Glede na trenutno stanje znanosti je malo verjetno, da bi lahko uvoženo blago, na primer hrana ali posoda, povzročilo kontaminacjio.”

Ti virusi niso občutljivi na mraz in lahko v zamrznjenem stanju ostanejo nalezljivi dve leti pri minus 20 stopinjah Celzija. Virusi so občutljivi na toploto. Tveganje kontaminacije lahko zmanjšamo s pravilnim segrevanjem hrane pred zaužitjem.

Če virus zaradi kihanja ali kašljanja pride na sveža živila, kot so pekovski izdelki, sadje ali zelenjava, je kontaminacija širjenja načeloma mogoča, poroča BfR. Kljub temu se na Nizozemskem domneva, da širjenje s hrano ni mogoče. “Koronavirusi potrebujejo žival ali človeka, da “ostanejo živi” in rastejo. Pri hrani to ni mogoče”, navaja RIVM.

Kako pa je s predelavo polizdelkov, komponent ali drugih izdelkov?

Ali se lahko zaposleni okužijo z novim patogenom, če je na izdelkih? Ker novi koronavirus v okolju ni preveč stabilen, se zdi prenos patogenov po tej poti malo verjeten.

Ali se virus lahko v jedilnicah prenaša prek posode in jedilnega pribora?

Koronavirus lahko pride na jedilni pribor ali posodo, če okužena oseba kiha ali kašlja neposredno nanjo. Virus lahko na teh trdnih površinah preživi nekaj časa.

Ali lahko koronavirusi preživijo na tekstilu?

Zaradi varnosti je delovna oblačila in drugi tekstil najbolje oprati pri temperaturi vsaj 60 ° C z detergentom – po možnosti detergentom za belo perilo – in nato temeljito posušiti.

Katera razkužila so učinkovita proti novemu koronavirusu?

Razkužila, ki se lahko uporabljajo na Nizozemskem, so na voljo v bazi podatkov Ctgb in zbirki podatkov agencije ECHA. Obe bazi podatkov lahko najdete na spletni strani Ctgb.

Viri:

– Nemški zvezni inštitut za oceno tveganja BfR “Ali se lahko novi koronavirus prenaša s hrano in predmeti?”, prevedel Metaflex

– Mérieux Nutrisciences: Spletni seminar COVID “’what food operators need to know’”

– Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov: “COVID-19 in varnost hrane: smernice za živilsko poslovanje” z dne 7. aprila 2020

– Ctgb

– ECHA

Slike: raziskovalci: @iStock.com/Kirillm, umivanje rok: ©iStock.com/kokouu

Vir: © Vakblad Voedingsindustrie 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Prihodnost varnosti živil

Afera s konjskim mesom, salmonela v dimljenem lososu, vročina Q, ptičja gripa, pesticid fipronil v jajcih; bi si človek mislil, da je varnost hrane na Nizozemskem in v Evropi slaba....
Več

Gradnja in produkcija brez Korone

Kako se arhitekti industrijskih zgradb in distribucijskih centrov pripravljajo na “polmetrsko dobo”? “Resnična rešitev za otešitev koronavirusa je samo ena, in sicer tovarna brez ljudi. Robot ne more biti nosilec...
Več

Okužbe med zaposlenimi ohromile prehrambeno predelovalni sektor

Dnevne novice o okužbah s korono v živilski industriji, ne le med predelovalci mesa, ampak tudi v sadjarskem sektorju. Bodite obveščeni prek naše časovnice. 18. junij 2020 Največja klavnica v...
Več

GlobalData: Globalna mesna industrija upada za 5,3%

Dejavnost proizvajalcev mesa po Severni Ameriki še naprej povzroča nemir, saj nekateri predelovalci v večjih podjetjih, kot sta Tyson in JBS, še naprej obratujejo. Nenehne borbe med proizvajalci v industriji...
Več

Korona novice: Sealwise paneli dosežejo 99,8% eliminacijo virusov,kot sta SARS COV 1 in COVID-19

WAALWIJK – V boju proti življensko ogrožajočim virusom kot je COVID-19, je bistveno preprečevanje širjenja bolezni (kontaminacije). Področje medicine v ta namen dosledno preučuje načine za optimalno varovanje okolja. Sealwise Nederland...
Več
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest