“Ostanite doma,” je Rutte dejal 16. marca. Od takrat se veliko Nizozemcev trudi po svojih najboljših močeh. Delajo od doma, srečujejo se s skupinami, prijavijo se v omrežja podjetij in komunicirajo prek aplikacij. Vsako delo ni primerno za to in ključni poklici se morajo nadaljevati. Na primer zdravstveno osebje in osebje, ki dela v živilski industriji. Negotovosti je veliko, vprašanj je veliko. Kaj pa denimo varnost hrane?
Bistveno je, da vsi zaposleni v verigi proizvodnje in oskrbe s hrano ostanejo zdravi in lahko še naprej varno delajo. Zakaj? Ker je tudi ključno, da ostane prehranjevalna veriga varna, nedotaknjena in v gibanju. Hrana je bistvenega pomena, potrošnik se mora zanesti na razpoložljivost hrane in njeno varnost. K temu prispevajo vsi deležniki v verigi. So pa tudi zaskrbljeni. Kako pa je z njihovo lastno varnost?
Poročilo in spletni seminar
Ta članek je povzetek poročila, ki ga je 30. marca objavil nemški zvezni inštitut za oceno tveganja BfR in ga prevedel Metaflex. Poleg tega je Mérieux Nutrisciences v začetku aprila gostil poseben spletni seminar COVID19: “kaj morajo vedeti nosilci živilske dejavnosti”. Sodelovalo je 700 udeležencev, od tega 140 z Nizozemske. V nadaljevanju so navedena nekatera vprašanja, zastavljena med spletnim seminarjem.
Kako poteka prenos virusa?
SARS-CoV-2, imenovan tudi COVID-19, je bolezen dihal. Primarna pot prenosa je prek osebnega stika in neposrednega stika z dihalnimi kapljicami, ki nastanejo, ko okužena oseba kašlja ali kiha. Patogeni na rokah lahko preidejo skozi “madeževo kontaminacijo” v sluznico ust, nosu ali oči, kjer vodijo do okužbe.
Kako dolgo lahko virus preživi na hrani ali predmetih?
To je med drugim odvisno od temperature, vlažnosti in stanja površine, specifičnega seva virusa in količine virusa. Največ 3 ure kot aerosol (prašni delci ali kapljice vlage v zraku), največ 4 ure na bakrenih površinah, največ 24 ur na kartonu in največ 2-3 dni na nerjavečem jeklu in plastiki.
Ali se koronavirusi lahko prenašajo s hrano ali embalažo?
Koronavirusi se v hrani ne morejo razmnoževati; potrebujejo živalskega ali človeškega gostitelja. “Do danes ni dokazov, da bi se virusi, ki povzročajo bolezni dihal, prenašali s hrano ali embalažo živil. Glede na trenutno stanje znanosti je malo verjetno, da bi lahko uvoženo blago, na primer hrana ali posoda, povzročilo kontaminacjio.”
Ti virusi niso občutljivi na mraz in lahko v zamrznjenem stanju ostanejo nalezljivi dve leti pri minus 20 stopinjah Celzija. Virusi so občutljivi na toploto. Tveganje kontaminacije lahko zmanjšamo s pravilnim segrevanjem hrane pred zaužitjem.
Če virus zaradi kihanja ali kašljanja pride na sveža živila, kot so pekovski izdelki, sadje ali zelenjava, je kontaminacija širjenja načeloma mogoča, poroča BfR. Kljub temu se na Nizozemskem domneva, da širjenje s hrano ni mogoče. “Koronavirusi potrebujejo žival ali človeka, da “ostanejo živi” in rastejo. Pri hrani to ni mogoče”, navaja RIVM.
Kako pa je s predelavo polizdelkov, komponent ali drugih izdelkov?
Ali se lahko zaposleni okužijo z novim patogenom, če je na izdelkih? Ker novi koronavirus v okolju ni preveč stabilen, se zdi prenos patogenov po tej poti malo verjeten.
Ali se virus lahko v jedilnicah prenaša prek posode in jedilnega pribora?
Koronavirus lahko pride na jedilni pribor ali posodo, če okužena oseba kiha ali kašlja neposredno nanjo. Virus lahko na teh trdnih površinah preživi nekaj časa.
Ali lahko koronavirusi preživijo na tekstilu?
Zaradi varnosti je delovna oblačila in drugi tekstil najbolje oprati pri temperaturi vsaj 60 ° C z detergentom – po možnosti detergentom za belo perilo – in nato temeljito posušiti.
Katera razkužila so učinkovita proti novemu koronavirusu?
Razkužila, ki se lahko uporabljajo na Nizozemskem, so na voljo v bazi podatkov Ctgb in zbirki podatkov agencije ECHA. Obe bazi podatkov lahko najdete na spletni strani Ctgb.
Viri:
– Nemški zvezni inštitut za oceno tveganja BfR “Ali se lahko novi koronavirus prenaša s hrano in predmeti?”, prevedel Metaflex
– Mérieux Nutrisciences: Spletni seminar COVID “’what food operators need to know’”
– Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov: “COVID-19 in varnost hrane: smernice za živilsko poslovanje” z dne 7. aprila 2020
– Ctgb
– ECHA
Slike: raziskovalci: @iStock.com/Kirillm, umivanje rok: ©iStock.com/kokouu
Vir: © Vakblad Voedingsindustrie 2020